Poslovna delegacija v Beograd

Beograd
Beograd

Z namenom čezmejnega povezovanja slovenskih in avstrijskih mikro, majhnih in srednje velikih podjetij in želje, da se skupaj predstavijo na tujih trgih, Območna obrtno-podjetniška zbornica Kranj (OOZ Kranj) v okviru programa Interreg Slovenija – Avstrija, uspešno vodi projekt Connect SME plus, ki se zaključuje v marcu 2020.

V okviru projekta je potekala tudi predstavitev sodelujočih podjetij v Beogradu v času od 29. do 31 januarja 2020. Srečanja so se udeležili predvsem podjetniki iz različnih ranog z različnimi inovativnimi produkti (hiperbarična komora, elektro magneti, inovativna LED svetila, sistemi ograj, itd. ter nekaj predstavnikov institucij (GZS, Life Learning Academia…). Delegacijo so sestavljali tudi štirje od petih partnerjev projekta, poleg OOZ Kranj še Slovenska Gospodarska zveza iz Celovca, Univerza FH Joanneum iz Gradca in podjetje Nets, d.o.o. iz Kranja.

Prvi dan obiska so si prisotni ogledali podjetje Comtrade Solutions, kjer sta jim g. Ivan Živanović in g. Marko Jovanović predstavila inovativne rešitve na področju inženiringa, sistemskih integracij ter IT distribucije, ki jih njihovo podjetje ponuja svojim strankam. Digitalne rešitve, ki jih ponujajo, so oblikovane glede na panogo ali velikost podjetja. 

Naslednji dan je delegacijo na Gospodarski zbornici v Beogradu s sodelavci sprejela ga. Branislava Simanić, direktorica za podjetništvo pri Gospodarski zbornici Srbije. Poudarek srečanja je bil na predstavitvi prisotnih podjetnikov iz vseh treh držav, B2B srečanj ter mreženja. Uspeh druženja in predstavitve na Gospodarski zbornici v Beogradu je bil izjemen in je med udeleženci pustil poseben pečat.

Skupini se je pridružil tudi predstavnik z gospodarskega oddelka slovenskega veleposlaništva v Republiki Srbiji, g. Dejan Vladić, ki prav tako pomaga podjetjem pri poslovnih stikih.

Zadnji dan so udeleženci obiskali Znanstveno tehnološki park, ki trenutno združuje 70 tehnološko usmerjenih podjetij. Kompleks, ki se razteza na 11.000 m2, ponuja infrastrukturni prostor predvsem podjetjem, ki razvijajo visoko tehnološke rešitve na področjih medicine, nanotehnologije, farmacije, novih materialov, informacijske tehnologije ipd. Znanstveni tehnološki park deluje v sodelovanju z Beograjsko Univerzo, Ministrstvom za šolstvo, ob podpori srbske vlade in vlade Švicarske konfederacije.

Obisk v Beogradu vsekakor predstavlja doprinos k samostojni internacionalizaciji malih in srednjih podjetij iz Slovenije in Avstrije ter poglablja ali vzpostavlja čezmejno globalno poslovanje. Izsledki vseh aktivnosti, ki so potekale v okviru projekta, bodo predstavljeni na Zaključni konferenci v Kranju, ki bo 13. februarja 2020 ob 10. uri na OOZ Kranj. Zaposleni in vodstvo OOZ Kranj se bodo tudi v prihodnje trudili, da za svoje člane pripravijo pestre vsebine in sodelovanja, ki krepijo uspeh podjetij in posledično gospodarstvo v regiji.