Izvozni pogovor v Kranju

3. izvozni pogovor
3. izvozni pogovor
3. izvozni pogovor
3. izvozni pogovor
3. izvozni pogovor
3. izvozni pogovor
3. izvozni pogovor
3. izvozni pogovor

V prostorih podjetja AHA Hyperbarics v Šenčurju je Območna obrtno-podjetniška zbornica Kranj v sodelovanju s podjetjem Nets d.o.o. Kranj v sredo, 4. 12. 2019, v okviru projekta Connect SME Plus, organizirala 3. izvozni pogovor, katerega tema je bila mednarodno poslovanje in izvozni izzivi MSP-jev. Svoje bogate izkušnje je z udeleženci delil g. Peter Kokalj, lastnik podjetja AHA Hyperbarisc, ki je skupaj z ženo Tino predstavil delovanje podjetja ter njihove proizvodne prostore. Podjetje je namreč z zlatom nagrajen mednarodni proizvajalec inovativnih prenosnih hiperbaričnih komor, ki dosegajo 2,0 bara (200 kPa). V nadaljevanju je g. Leopold Vehovar predstavil mednarodno podjetje Café+Co International holding GmbH. Pri svojem poslovanju namreč uporabljajo DNA aplikacijo, ki jo je prisotnim predstavil g. Uroš Gunčar iz podjetja Nets d.o.o. 
 
OOZ Kranj od aprila 2018 izvaja projekt Connect SME Plus, ki je sofinanciran iz evropskega čezmejnega programa Interreg Slovenija – Avstrija 2014-2020. Cilj projekta je pospeševanje čezmejnega poslovanja malih in srednjih podjetij v obmejnem območju. OOZ Kranj v projektu nastopa v vlogi vodilnega partnerja, projekt pa izvaja skupaj s še štirimi projektnimi partnerji: slovensko podjetje NETS, d.o.o., Kranj, Slovenska gospodarska zveza v Celovcu, FH JOANNEUM (Univerza uporabnih znanosti) iz Gradca ter avstrijsko podjetje trinitec IT Solutions & Consulting GmbH. 
 
V okviru projekta Connect SME Plus smo med novembrom 2018 in majem 2019 izvedli usposabljanje za samostojno internacionalizacijo MSP, t. i. Čezmejno šolo internacionalizacije, v katero je bilo vključenih 45 MSP z obeh strani meje. MSP so tekom modulov usposabljanja pridobila znanja s področja moderne internacionalizacije in čezmejnega poslovanja, medkulturnega managementa, digitalne prodaje in marketinga, inovativnosti proizvodov in poslovne odličnosti ter mednarodnega komuniciranja. Vključena MSP so v okviru usposabljanja pripravila tudi lastne akcijske načrte za internacionalizacijo. V okviru projekta želimo pomagati tudi vsem ostalim zainteresiranim, MSP-jem pri vzpostaviti oziroma širitvi mednarodnega poslovanja.

Na tretjem izvoznem pogovoru sta zakonca Peter in Tina Kokalj udeležencem predstavila podjetje AHA Hyperbarics. Podjetje deluje v Evropi, ZDA in Avstraliji, celotni razvoj in proizvodnja potekata v Sloveniji. Poudaril je pomembnost poguma in vztrajnosti, saj je bil njun poslovni začetek težak in poln ovir. Pri razvoju hiperbarične komore, ki sta jo razvijala tri leta, je g. Peter izhajal iz lastnih potapljaških izkušenj. Njihovi hiperbarični sistemi AHA Flex V2 so certificirani v skladu z MDD 93/42/EGS in so izdelani po EN ISO 13485:2016. Učinkovito se uporabljajo za sledeča bolezenska stanja: poškodbe (rane, zlomi), diabetična stopala, možganske kapi, pretresi možganov, ishemije beločnice, sindrom bolečega mehurja in avtizem. Aha Hyperbarics je z zlatom nagrajen mednarodni proizvajalec inovativnih prenosnih hiperbaričnih komor, ki dosegajo 2,0 bara (200 kPa). V nadaljevanju je g. Leopold Vehovar predstavil mednarodno podjetje Café+Co International holding GmbH. Podjetje ima trenutno 15 hčerinskih podjetij v 10 državah in je vodilni oskrbovalec podjetij s kavo, toplimi napitki, prigrizki in pijačami na širšem območju srednje in vzhodne Evrope. Pri svojem poslovanju uporabljajo DNA aplikacijo, ki jo je prisotnim predstavil g. Uroš Gunčar iz podjetja Nets d.o.o. Programski paket DNA je namreč namenjen informacijski podpori za vodenje in centralna vstopna točka v podjetju, ki povezuje znanje, organiziranost podjetja ter operativno vodenje.  
 
V okviru dogodka je potekalo tudi mreženje obmejnih MSP-jev, saj so se srečanja udeležili podjetniki iz Slovenije in Avstrije.